Eron Rodžers i Tom Brejdi (©AFP, ©Shutterstock)
Eron Rodžers i Tom Brejdi (©AFP, ©Shutterstock)

Ledena tundra Lembo filda i obračun dvojice titana: Ko je bolji - Rodžers ili Brejdi?

Vreme čitanja: 7min | ned. 24.01.21. | 10:55

NFL šampionat: Grin Bej Pekersi dočekuju Tampa Bej Bakanirse u finalu Nacionalne fudbalske konferencije (NFC). Dvojica meastralnih kvoterbekova u prvom planu. Očekuje se temperatura ispod nule, a u takvom uslovima Siraši se osećaju kao ribe u vodi. Gosti bez Antonija Brauna, ali sa oporavljenim Vita Veom

Groznica plej-ofa u NFL šampionatu trese Amere, ali i ostale koji vole sport sa jajastom loptom, ubedljivo najpopularniji u Sjedinjenim Američkim Državama. Ko će 7. februara u Tampa Beju, na stadionu Rejmond Džejms, da igra 55. Superboul? Danas su na programu finala konferencija, Grin Bej Pekers – Tampa Bej Bakanirs (nedelja, 21.05 Sport klub 2) u Nacionalnoj fudbalskoj konferenciji (NFC) i Kanzas Siti Čifsi – Bafalo Bilsi (ponedeljak, 00.40 Sport klub 1) u Američkoj fudbalskoj konferenciji (AFC) odlučiće o putnicima u meču za trofej Vinsa Lombardija.

Spektakl nas očekuje na Lembo fildu u duelu Grin Beja i Tampa Beja. Najavljena temperatura biće ispod nule (od -3 do -5), ledena tundra i uslovi koji savršeno odgovaraju domaćinu ovog duela. Siraši iz Viskonsina u takvim uslovima se osećaju kao ribe u vodi, pa bi i to mogao da bude tas na vagi. Gosti dolaze iz sunčane Floride u najnegostoljubiviji stadion u NFL šampionatu, poznat po hladnoći u prvom mesecu u godini.

Izabrane vesti

Ovaj meč biće obračun legendarnih kvoterbekova, budućih članove Kuće slavnih, Eron Rodžersa i Toma Brejdija. Godinama ih upoređuju. Za Brejdija se zna da je G.O.A.T. Legendarni as je vlasnik šest šampionskih prstenova, igrao je devet puta Superboul mečeve, a pre nešto manje od godinu je šokirao sve kada je odličio da napusti Nju Ingland Petriotse posle dve decenije i u smiraj karijere pokuša sa Tampom da stigne do novog trofeja. Čovek-tim, čovek-trofej, čovek-institucija, to je Tom Brejdi. Jednom prilikom su ga novinari pitali koji mu je najdraži prsten, a on je šeretski odgovorio: "Sledeći".

Glad za pobedama, uspesima nosi Toma koji je ušao u 44. godinu života, a i dalje je jedan od najboljih. Ima 44 tačdaun pasova ove sezone – 40 u ligaškom delu i četiri u dva meča plej-ofa. Ispred sebe će imati Erona Rodžersa, po mišljenju mnogih, do pojave Patrika Mahomsa, najtalentovanijeg, najlucudnijeg kvoterbeka u istoriji NFL-a. Dva puta je bio MVP sezone, a i ove će gotovo sigurno da stigne i do treće prestižne nagrade. Ono što mu fali u bogatoj karijeri su više Lombardijevih trofeja. Samo jednom je podigao najvažniji pehar u SAD-u, a igrao je samo jedan Superboul koji su Pekersi osvojili početkom februara 2011. godine posle pobede nad Pitsburg Stilersima sa 31:25.

Rodžers je "propustio" bar još neki Superboul zbog čudnih odluka dugogodišnjeg glavnog trenera Majka Mekartija, koji je smenjen pre dve godine, a na njegovo mesto stigao je mladi Met Lafler koji je uveo revoluciju u Pekersima, promenio način igre. Dok su Bakanirsi ušli u plej-of posle 13 godina posta, Grin Bej je redovan učesnik doigravanja. Prošle godine sa novim trenerom tim iz Viskonsina je ušao u finale NFC-a, ali je bio ponižen u San Francisko od Fortinajnersa. Rodžers igra prvi put u finalu konferencije na svom Lembo fildu.

Tokom prošlogodišnjeg drafta Grin Bej je uspeo da "probudi" Rodžersa, kada je kao pika prve runde drafta izabrao kvoterbeka Džordana Lava i dao do znanja zvezdi tima da nije nezamenjiv. To je probudilo zver u Rodžersu koji igra najbolju sezonu u karijeri. Blistao je u ligaškom delu sezone sa čak 48 pasova za tačdaun i samo pet presečenih lopti, a u polufinalu plej-of NFC-a je vodio svoj tim do lake pobede protiv Los Anđeles Remsa sa 32:18. Tampa je morala da igra dva meča u plej-ofu. Prvo je teže nego što se očekivalo u "vajld kard" rundi izbacila Vašington (31:23), a onda je dobila prošle nedelje ljute divizijske rivale Nju Orleans Sejntse u Mercedes Superdomu (30:20).

Biće ovo četvrto odmeravanje snaga kao startnih kvoterbekova Rodžersa i Brejdija, a prvo u plej-ofu. Brejdi ima bolji skor – 2:1. Prvi put je Rodžers igrao protiv Brejdija davne 2005. godine, kada je bio drugu sezonu rezerva Bretu Favru. Petriotsi su ponizili Grin Bej na Lembo fildu, slavili sa 35:0, a tada je u finišu meč Rodžers zamenio indisponiranog startnog vođu napada Siraša. Poslednji put ova dva kvoterbeka igrala su ove godine. Tampa Bej je razbio Pekerse sa 38:10 i naneo mu prvi poraz u ovom šampionatu. Poveo je Grin Bej sa 10:0, ali je onda pas Rodžersa ka Devonte Adamsu bio presečen za defanzivni tačdaun, a domaćini su postigli čak 28 poena u drugom periodu igre i demolirali velikog rivala. Večeras na Lembo fildu Grin Bej ima priliku za revanš.

Devonte Adams (©AFP)Devonte Adams (©AFP)

I Brejdi i Rodžers su startovali u NFL šampionatu kao rezervni kvoterbekovi. Brejdi je kao anonimus kao 199. pik na draftu 2000. godine prvo učio posao od Drua Bledsoa, a onda iskoristio njegovu povredu, zamenio ga odlično i kasnije je sve istorija. Rodžers je tri godine bio rezerva legendarnom Bretu Favru, da bi onda preuzeo komandu Pekersa.

Obojica igraju fenomenalno u ovom plej-ofu. Imaju odlične napade koje vrve od zvezda. Kvoterbek Grin Bej Rodžers se najvše oslanja na sjajnog risivera, ove godine najboljeg u ligi, Devontea Adamsa koji je imao 18 tačdauna ove sezone i po tome je najbolji u ligi, ispred Tajrika Hila iz Kanzasa. Veliku pomoć ima i od jednog od najprijatnijih iznenađenja u ovom šampionatu, tajt enda Roberta Tonjana, koji je uhvatio čak 11 puta loptu u end zoni rivala. Zanimljivo, imao je 77 uspešnih hvatanja u sezoni, bez ijedne ispuštene lopte. Za duga dodavanja zaduženi su Alen Lazard i Markiz Valdes Skentling.

Obojica umeju da uhvate neke neverovatne lopte, ali i da ih ispuste, što dovodi do ludila Rodžersa. Ipak, ključ će biti u igri trčanjem. Taj segment je trener Lafler unapredio u odnosu na prethodnika Mekartija. Prošle nedelje su čak trojica raning bekova dobijala šansu. Prvi izbor je Eron Džons, dok je snažni Džamal Vilijams predviđen za probijanja kada je potrebno da se osvoje jard ili dva za novi prvi daun. Tu je i ruki Ej Džj Dilon koji se povredio prošle nedelje protiv Remsa. On je trenirao prošle nedelje smanjenim intezitetom i pitanje je da li će dobijati šansu.

Napad Tampa je nakrcan zvezdama, ali biće oslabljen negranjem Antonija Brauna. Jedan od najbojih risivera lige u prethodnih desetak godina je povredio koleno na poluvremenu utakmice protiv Sejntsa i neće moći da igra na Lembo fildu. Iako nije prvi izbor Brejdija, nedostajeće mnogo jer je navikao u Pitsburgu na ledene uslove kakve su očekuje u Grin Beju. Ostala dvojica susperstarova na pozicijama hvatača Majk Evans i Kris Gadvin nisu navilkla da igraju po snegu i temperaturi ispod nule. Na poziciji tajt enda Bakanirsi imaju zvezdu Roba Gronkovskog i sve boljeg Kamerona Brejta koji je bio odličan prošle nedelje u Nju Orleansu. Za trčanje će biti zaduženi Ronald Džons i Leonard Fornet. Ko bude u napadu bolje trčao, oslobodiće pritisak na Rodžersu i Brejdiju i onda će i njima biti lakše. Bitka na liniji skrimidža mogla bi da odluči pobednika.

Odbrane oba tima su odlične, s tim da defanzivci Tampe Baje bolje brane igru trčanjem, a domaći pasom gde dominira jedna od najboljih kornebekova lige Džejr Aleksander. Pojačanje za odličnu odbranu Bakanirsa biće povratak tekla Vita Vee koji je povredio zglob na startu sezone. Činilo se da će da propusti ceo šampionat, ali se oporavio i trenirao sa timom prethodne nedelje. Njegovo pravo ime i prezime glasi Tevita Tuliʻakiʻono Tuipulotu Mosese Vaʻhae Fehoko Faletau Vea (da, dobro ste pročitali), a poreklom je iz Američke Samoe.

Dejvin Vajt (©AFP)Dejvin Vajt (©AFP)

On će se pridržuti snažnoj prednjoj defanzivnoj liniji u kojoj su Ndamukong Su, Džejson Pjer Pol (nema pola šake posle igranja sa petardama pre nekoliko godina), Lavonte Dejvid, Šek Barnet i fenomenalni Dejvin Vajt koji je bio igrač meča prošle nedelje protiv Sejntsa, kada je vratio fambl do polovine Nju Orleansa, a u finišu je presekao ključnu loptu Druu Brisu kod rezultata 23:20 za Tampu. U sledećem napadu je Tom Brejdi postigao tačdaun kvoterbek snikom i rešeno je pitanje pobednika. Snažna prednja linije odbrana Bakanirsa imaće glavni zadatak da spreče pohode Džonsa i Vilijamsa, ali i da pokušaju da što više „blicuju“ i „sekuju“ Rodžersa ili da naprave pritisak da se lucidni as ne oseća komotno u „džepu“.

Obe ofanzivne linije dobro ove sezone štite svoje kvoterbekove. Grin Bej je pre nekoliko nedelja ostao bez najboljeg linijaša lige, najplaćenijeg ofanzivnog tekla, Davida Bahtijarija, ali i bez njega Rodžers ima odličnu zaštitu.

Grin Bej je blagi favorit. Napad Pekersa izgleda tečnije, lakše dolaze do protivničke end zone, a i vremenski uslovi odgovaraju više Sirašima, pa im dajemo prednost. Ipak, teško se kladiti protiv Tom Brejdija. Spektakl je zagarantovan večeras (21.05) na Lembo fildu.

NFL – PLEJ-OF, FINALA KONFERENCIJA

Nedelja

21.05: (1,55) Grin Bej Pekers (14,0) Tampa Bej Bakanirs (2,75)

Ponedeljak

00.40: (1,60) Kanzas Siti Čifs (14,0) Bafalo Bils (2,55)

***kvote su podložne promeneama


tagovi

američki fudbalNFL ligaNFLGrin BejGrin Bej PakersTampa Bej BakanirsEron RodžersTom Brejdi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara